'Er moet een eind komen aan aanvallen op de Hindoetempel'

2 July 2021, 10:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Pixabay

Hart voor Den Haag heeft in de Haagse gemeenteraad aandacht gevraagd voor gerichte aanvallen op de Hindoetempel in de Schilderswijk. In maart van dit jaar werden er onder meer ruiten ingegooid bij het gebouw in de Mijtensstraat. De actie is vastgelegd op camera's en de beelden zijn vertoond in het regionale opsporingsprogramma Team West.

De beelden hebben een behoorlijke impact gehad op de Hindoegemeenschap en werden als zeer kwetsend ervaren. Al vanaf 2005 is de Hindoetempel het mikpunt van baldadigheden van structurele aard. Dit zijn de beweegredenen geweest van een aantal mensen waaronder Romeo Durgaram, Shailesh Bière en Vijay Sharma om een werkgroep op te richten. De werkgroep is een petitie gestart en heeft rond de 3000 handtekeningen opgehaald. De werkgroep heeft gemeenteraadslid Janice Roopram benaderd aangezien zij in 2018 actie had ondernomen, nadat ook toen weer de ruiten waren ingegooid. Roopram had schriftelijke vragen ingediend gericht aan het stadsbestuur en de toenmalige burgemeester heeft camera ’s laten ophangen. Deze camera’s zijn na een jaar door de gemeente weggehaald.

“Toen Romeo Durgaram Hart voor Den Haag benaderde om hun werkgroep bij te staan en te helpen om de petitie te overhandigen, heb ik natuurlijk volmondig ja gezegd. Het is zeer pijnlijk om als Hindoe te zien hoe doelbewust de aanval is ingezet op de godsbeelden, zoals Shiva en Ganesha.” Hart voor Den Haag zal wederom schriftelijke vragen stellen aan het stadsbestuur. “Het is onbegrijpelijk dat ik van het bestuur van Ram Mandir heb vernomen dat er nog steeds geen structurele maatregelen zijn genomen door de gemeente, zoals de inzet van buurtpreventie, jongerenwerkers, extra surveilleren van politie, handhavers. En waarom zijn de camera’s na een jaar weggehaald?”, aldus Roopram.

Roopram zal binnenkort de petitie, de duizenden opgehaalde handtekeningen, samen met de initiatiefnemers overhandigen aan burgemeester Van Zanen.

De werkgroep wil dat er een einde komt aan de vernielingen van Ram Mandir en vraagt de burgemeester om spoedig extra veiligheidsmaatregelen te nemen rondom de Hindoetempel en een bewustwordingscampagne te starten in de wijk om het kwetsende karakter van deze vernielingen onder de aandacht te brengen bij alle inwoners.

“Ik verwacht en hoop dat alle religieuze instellingen de boodschap verkondingen aan hun bezoekers/volgers om respectvol om te gaan met mensen die een andere geloofsovertuiging belijden. Dank aan een ieder die deze petitie heeft ondertekend, dit versterkt ons verhaal, onze roep om gehoord te worden en dat er nu eindelijk een einde komt aan de aanval het Ram Mandir, op de aanval op het Hindoeïsme, aldus Roopram.